ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ : Μετά το Πάσχα η άρση των μέτρων σε Γερμανία – Αυστρία

Σχέδια για την άρση των περιοριστικών μέτρων μετά το Πάσχα εκπονούν Γερμανία και Αυστρία, σε ακόμη μία ένδειξη ότι η κατάσταση στην Ευρώπη βαίνει προς σταδιακή ομαλοποίηση στα τέλη του μήνα. Ειδικότερα, το Βερολίνο καταρτίζει κατάλογο μέτρων, στα οποία περιλαμβάνονται η υποχρεωτική χρήση μάσκας στους δημόσιους χώρους, οι περιορισμοί των συναθροίσεων και η ταχεία ιχνηλάτηση των αλυσίδων μετάδοσης του κορωνοϊού, μέτρα που, σύμφωνα με τους υπευθύνους, θα επιτρέψουν την επιστροφή σε κανονικούς ρυθμούς ζωής μετά τον σχεδιαζόμενο τερματισμό του lockdown στις 19 Απριλίου.

Οι προτάσεις,όπως αναφέρει η kathimerini.gr, περιλαμβάνονται σε έγγραφο του υπουργείου Εσωτερικών, που ήλθε σε γνώση του Reuters. Σύμφωνα με το έγγραφο, τα μέτρα θα επιτρέψουν τη διατήρηση του αριθμού των ατόμων που μολύνει ένας φορέας του ιού (reproduction rate) κάτω του 1, καθώς η δημόσια ζωή θα αρχίσει να αποκαθίσταται σταδιακά. Για να γίνει όμως αυτό, θα πρέπει να εφαρμοσθούν μηχανισμοί εντοπισμού τουλάχιστον του 80% των ατόμων με τα οποία ήλθε σε επαφή ένας φορέας του κορωνοϊού εντός 24 ωρών μετά τη διάγνωσή του. Τα σχολεία θα γίνει δυνατόν να επαναλειτουργήσουν σε τοπική βάση και οι αυστηροί συνοριακοί έλεγχοι θα χαλαρώσουν.

Η Αυστρία αναμένεται να προβεί σε ανάλογα βήματα, αρχής γενομένης από την επαναλειτουργία των μικρότερων καταστημάτων, σύμφωνα με χρονοδιάγραμμα που θα εφαρμοσθεί διαδοχικά τους επόμενους μήνες. «Στόχος μας είναι η αποκατάσταση της λειτουργίας κατά βήματα», δήλωσε ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς. Θα ακολουθήσουν τα μεγαλύτερα καταστήματα και τα εμπορικά κέντρα την 1η Μαΐου, στη συνέχεια εστιατόρια και ξενοδοχεία στα μέσα του Μαΐου. Οι δημόσιες συναθροίσεις θα παραμείνουν σε απαγόρευση μέχρι τουλάχιστον τον Ιούλιο. Στο πλαίσιο της σταδιακής επανάληψης των δραστηριοτήτων, η μάσκα, υποχρεωτική από χθες στα σούπερ μάρκετ, θα γίνει υποχρεωτική και στα μέσα μαζικής μεταφοράς, καθώς και στα καταστήματα που θα επαναλειτουργούν σταδιακά.