Αξιόλογες προτάσεις του αντιπεριφερειάρχη Κώστα Γιουτίκα για την στήριξη του εμπορικού και επιχειρηματικού κόσμου

 ΜΕΜΟ ΓΙΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ 

Δέσμη προτάσεων που αποτελούν προϊόν γόνιμων συζητήσεων  σε τηλεδιασκέψεις με παραγωγικούς και οικονομικούς  φορείς της Κεντρικής Μακεδονίας, με στόχο  την αντιμετώπιση  των ισχυρών πληγμάτων που έχει δεχτεί ο  εμπορικός  και επιχειρηματικός κόσμος από το αναγκαστικό κλείσιμο  των επιχειρήσεων  και την αναθέρμανση της αγοράς  μετά  την  άρση των περιοριστικών  μέτρων, προωθεί ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Γιουτίκας, προς τα συναρμόδια Υπουργεία. 

Ήδη έχει αποστείλει σχετικές  επιστολές προς τους Υπουργούς  Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, καθώς και  Ανάπτυξης & Επενδύσεων  Άδωνι Γεωργιάδη. 

Ο κ. Γιουτίκας, υποστηρίζει ένθερμα  την άποψη του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης  για δανεισμό των επιχειρήσεων με εγγυήσεις  του Ελληνικού Δημοσίου, ώστε να αποτραπεί το ντόμινο των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων που δεν θα μπορέσουν να επιβιώσουν την επόμενη μέρα. 

Όπως επισημαίνει στις επιστολές  του  προς  τους Υπουργούς,  η μόνη αποτελεσματική λύση για να μπορέσουν να κρατηθούν όρθιες οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι ο  δανεισμός  τους με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, προκειμένου  να ανταποκριθούν έγκαιρα στο σύνολο των  ανελαστικών  οικονομικών τους υποχρεώσεων που έχουν δημιουργηθεί  σε πρώτη φάση κατά την περίοδο που  μένουν κλειστές  λόγω των περιοριστικών μέτρων και σε δεύτερη φάση  από την επαναλειτουργία  της αγοράς έως το τέλος  του τρέχοντος έτους. 

«Είναι  σημαντικό για τις επιχειρήσεις να παγώσουν το χρόνο του αναγκαστικού κλεισίματος και να εκκινήσουν από  το σημείο που βρίσκονταν πριν την εμφάνιση της πανδημίας. Χωρίς, γενναίο  πακέτο ενισχυτικών μέτρων, όπως αυτά, ο επιχειρηματικός κόσμος  δεν θα μπορέσει να ορθοποδήσει και η εθνική οικονομία να ανακάμψει»,  σημειώνει ο κ. Γιουτίκας. 

Παράλληλα υπογραμμίζει ότι με βάση την πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου,   για απευθείας  αποπληρωμή των οφειλομένων  των επιχειρήσεων  από τα πιστωτικά ιδρύματα  ή το Φορέα που θα χορηγήσει τα δάνεια με εγγύηση  του Ελληνικού Δημοσίου, θα προκύψουν  ΑΜΕΣΑ έσοδα  στα κρατικά ταμεία για τους μήνες που δεν λειτούργησαν τα εμπορικά καταστήματα, ενώ το ίδιο θα συμβεί με τα έσοδα της ΔΕΗ Α.Ε. , άλλων Ανώνυμων Επιχειρήσεων και Οργανισμών, καθώς και των Ασφαλιστικών Φορέων.  Εξάλλου, η ρευστότητα που θα δημιουργηθεί μέσω της αποπληρωμής κι άλλων πιστωτών, θα δράσει ενισχυτικά προς την τόνωση  της αγοραστικής δύναμης γενικά. 

  Από 10/03/2020 έως άνοιγμα καταστημάτων   Από άνοιγμα καταστημάτων έως 31/12/2020  
  ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1  ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 2 
ΕΝΟΙΚΙΑ   100%  40% 
ΡΕΥΜΑ   100%  40% 
ΤΗΛΕΦΩΝΟ   100%  40% 
ΝΕΡΟ   100%  40% 
ΕΙΣΦΟΡΕΣ   100%  40% 
ΜΙΣΘΟΙ   100%  40% 
ΔΩΡΟ ΠΑΣΧΑ   100%  ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΔΕΙΑΣ 
ΓΕΝΙΚΑ ΕΞΟΔΑ   100%  40% 

 

  Από 10/03/2020 έως άνοιγμα καταστημάτων   Από άνοιγμα καταστημάτων έως 31/12/2020  
  ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 3  ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 4 
ΕΠΙΤΑΓΕΣ   100%  50% 
ΔΑΝΕΙΑ (δόσεις, τόκοι κ.λ.π.)   100%  50% 

 

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος καλεί επίσης τους Υπουργούς να υιοθετήσουν την πρόταση για  παροχή κινήτρων με στόχο  την  ψυχολογική και ουσιαστική επανεκκίνηση της αγοράς  και τόνωση  της καταναλωτικής δραστηριότητας με την οργάνωση  ειδικής εκπτωτικής περιόδου, μετά την άρση των περιορισμών.  

Στο πλαίσιο αυτό  μάλιστα ο  Εμπορικός Σύλλογος Εύοσμου  προτείνει  να ισχύσουν μεγάλες εκπτώσεις και προσφορές  που θα αποτελέσουν  ισχυρό δέλεαρ για τους καταναλωτές από τις 15 Ιουνίου έως τις 30 Αυγούστου, κάτι σαν μια παρατεταμένη χρονικά «Black Friday». 

«Είναι κρίσιμο,  μέτρα αυτής  της μορφής να υλοποιηθούν άμεσα και οι ειδικές πλατφόρμες για την αναγραφή των  έως τώρα  οικονομικών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων να δημιουργηθούν πριν δοθεί το πράσινο φως για την επαναλειτουργία  των καταστημάτων. Οι όποιες καθυστερήσεις, θα επιβαρύνουν δυσανάλογα τις επιχειρήσεις και όποιες  ρυθμίσεις  γίνουν στη συνέχεια δεν θα είναι εξίσου αποτελεσματικές», τονίζει ο κ. Γιουτίκας.