Χαλάστρα : Σαν σήμερα 25-4-2000, τελειώνει το βάψιμο και η αναπαλαίωση του υδατόπυργου!

Σαν σήμερα 25-4-2000 τελείωσε το βάψιμο και η αναπαλαίωση του υδατόπυργου* και συγχρόνως με την τοποθέτηση των τεραστίων ρολογιών που έγινε πριν από λίγο καιρό η Χαλάστρα απέκτησε ένα μνημείο της νεότερης ιστορίας της.
Υδατόπυργος: ο Υδατόπυργος της Χαλάστρας θεμελιώθηκε το 1955 επί κοινοτάρχη Αντώνη Γκούμα και έχει ύψος περίπου 25 μέτρων, με σκοπό να εξυπηρετήσει τις ανάγκες ύδρευσης του οικισμού. Λειτούργησε το 1961 και από τη δεκαετία του εβδομήντα, αφού άλλαξε ο τρόπος υδροδότησης, έπαψε να χρησιμοποιείται για τον σκοπό που ανεγέρθηκε.

Αρχικά, υπήρξαν αντιδράσεις τόσο για την τοποθεσία στην οποία τελικά κατασκευάστηκε όσο και για το γεγονός ότι μια ακαλαίσθητη κατασκευή θα βρισκόταν στο κέντρο της πόλης. Επί δημαρχίας Νίκου Κράββα καλλωπίστηκε και τοποθετήθηκαν στη παλιά δεξαμενή του τεράστια ρολόγια. Σήμερα αποτελεί ένα ενδιαφέρον διατηρητέο αρχιτεκτονικό μνημείο, από τα λίγα που διασώζονται μέχρι σήμερα.

Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι για πολλά χρόνια ο πρώτος όροφος φιλοξενούσε τα γραφεία της ομάδας του Καμπανιακού και ότι ο οικισμός με αφορμή την κατασκευή του, το 1955 άλλαξε όνομα και από Χαλάστρα ονομάστηκε Πύργος(Β.Δ. 11/5/1955 ΦΕΚ Α157)

(Απόσπασμα από το βιβλίο ΧΑΛΑΣΤΡΙΝΟ ΛΕΞΙΚΟ).

 

Η εικόνα ίσως περιέχει: ουρανός και υπαίθριες δραστηριότητες

Η εικόνα ίσως περιέχει: ουρανός, σύννεφο και υπαίθριες δραστηριότητες