Αποκλειστικό – ΛΟΥΚΑΣ ΕΥΣΤΑΘΙΑΔΗΣ : « Αυτή είναι η αλήθεια κύριε δήμαρχε …! »

ΤΟΥ : ΧΡΗΣΤΟΥ ΘΕΟΔΟΣΙΑΔΗ

Το “ DeltaThess.gr” δημοσιεύει ( κατά αποκλειστικότητα ) την απάντηση του δημοτικού συμβούλου κ Λουκά Ευσταθιάδη προς τον δήμαρχο Χαλκηδόνας Σταύρο Αναγνωστόπουλο. Μέσα στην επιστολή απαντάει με επιχειρήματα στις αιτιάσεις του δημάρχου και θέτει κρίσιμα ερωτήματά που τελικά πιστεύουμε ότι ο δήμαρχος θα αποφύγει –  όπως κάνει πάντα – να απαντήσει …

Σημείο αναφοράς στην επιστολή είναι οι αποκαλύψεις ότι οι ενέργειες του για το ΚΕΚ ΝΕΦΕΛΗ ήταν σε γνώση του κ δημάρχου ο οποίος μάλιστα και του έδινε στοιχεία να δημοσιοποιήσει.

Το δεύτερο και πολύ σημαντικό της επιστολής είναι ότι : ο δήμαρχος γνώριζε και είχε συμφωνήσει στο πρόσωπο που είχε επιλέξει η διοίκηση του ΚΕΚ ΝΕΦΕΛΗ για την θέση της διευθυντρίας (είναι γυναίκα) και γνώριζε ότι τα 40 μόρια της προκήρυξης μπήκαν για να επιλεγεί η συγκεκριμένη κυρία.

Τέλος πολύ σημαντικές οι ενστάσεις που αναφέρει για τις χρηματοδοτήσεις στο ΚΕΚ ΝΕΦΕΛΗ για τους Ρομά , για το καταφύγιο των αδέσποτων ζώων και για την μικρή έκπτωση στην προμήθεια για τον βιολογικό Κουφαλίων

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ :

Σταύρο, αισθάνομαι λύπη και απογοήτευση την ώρα που γράφω αυτές τις γραμμές.

Όχι γιατί με έπαυσες από Αντιδήμαρχο. Από τη πρώτη στιγμή είχα πείσει τον εαυτό μου ότι είμαι προσωρινός. Άλλωστε τυχαίνει να έχω μια δουλειά-λειτούργημα που την αγαπάω πολύ. Άλλος είναι ο λόγος. Λυπάμαι Σταύρο γιατί μας πρόδωσες. Πρόδωσες τις ιδέες, την ελπίδα και την πίστη των ανθρώπων που σε έφεραν στη θέση του Δημάρχου.

Συμμάχησες με τις ύαινες και τα συμφέροντα που συμφωνήσαμε μαζί να πολεμήσουμε. Και με απογοήτευσες γιατί προκειμένου να δικαιολογηθείς στην κοινωνία, επιλέγεις το εύκολο ψέμα εκμεταλλευόμενος την άγνοια και την καλοπιστία αυτών που το διαβάζουν.

Έρχεσαι και με κατηγορείς στον κόσμο αναφέροντας ότι «αυτή η έλλειψη συνεργασίας και σεβασμού προς το Δήμαρχο, τους άλλους Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους, οδήγησε στην απώλεια της εμπιστοσύνης» και ότι «αμφισβητεί το πλαίσιο λειτουργίας που συμφωνήσαμε, δρα ασυντόνιστα και χωρίς συνεργασία μέσα στην ομάδα, προσπαθώντας να επιβάλει τη δική του ατζέντα ή να εξυπηρετήσει τα προσωπικά του συμφέροντα». Θα σου έλεγα ότι έπρεπε να ντρέπεσαι όταν με κατηγορείς ότι έχω δική μου ατζέντα και θέλω να εξυπηρετήσω προσωπικά μου συμφέροντα, αλλά ξέρω ότι η αλαζονεία της εξουσίας δεν θα σε αφήσει να ντραπείς.

Εγώ λοιπόν Σταύρο θα πω στον κόσμο αυτές τις αλήθειες που εσύ θες να κρύψεις.

                Ξέρεις πολύ καλά πως δεν θα ήσουν υποψήφιος εάν μια μικρή αλλά δυναμική ομάδα ανθρώπων δεν σε στηρίζαμε. Δεν είχες κανέναν δίπλα σου. Ήσουν εσύ, η σκιά σου και η φιλοδοξία σου. Σε στηρίξαμε χωρίς να σου ζητήσουμε τίποτε προσωπικό για εμάς. Βάλαμε μόνο μία προϋπόθεση: «να απαλλάξουμε την κοινωνία μας από τη σαπίλα και να φέρουμε μπροστά το υγιές και το νέο». Από αυτή την αρχή εμείς δεν παρεκκλίναμε μέχρι σήμερα.

                Προσωπικά έγινα αντιδήμαρχος καθαριότητας γιατί εσύ το ήθελες. Και μέσα σε 4 μήνες άλλαξε η εικόνα ΟΛΩΝ των χωριών μας, από τα Κουφάλια μέχρι το Ξηροχώρι, με πενιχρά μέσα και εργατικό προσωπικό. Καθημερινά από τις 7 το πρωί στο δρόμο, για να μπορεί ο κάθε δημότης ΠΑΝΤΟΥ,  να βλέπει τα προβλήματά του να λύνονται άμεσα. Αλλά αυτό Σταύρο δεν είχε σημασία για εσένα. Για εσένα ήταν άλλες πλέον οι προτεραιότητές.

                Μαζί δουλέψαμε το θέμα για το ΚΕΚ Νεφέλη όπως προεκλογικά δεσμευτήκαμε στους δημότες που μας ψήφισαν. Εσύ μου έδινες στοιχεία για να τα χρησιμοποιήσω και να τα καταθέσω στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ήσουν σε όλα ενήμερος για την αναφορά μου στον Εισαγγελέα Διαφθοράς. Πήρα πάνω μου όλο το βάρος. Και όταν βγήκε δημόσια σύμβουλός μας και σου ζήτησε να με διαγράψεις εξαιτίας της αναφοράς αυτής, κι όταν μπροστά σου στο ΔΣ άλλος σύμβουλός σου με καθύβριζε, εσύ σιωπούσες. Έλεγες ότι «έπρεπε να γίνει πιο συντονισμένα, να το πάμε σαν ομάδα». Κούφια λόγια. Ποτέ δεν είχες τα κότσια να το κάνεις. Συμβιβάστηκες. Δεν φέρθηκες ως πραγματικός αρχηγός.

Άρχισες λοιπόν να μου ζητάς να σταματήσω να μιλάω για το θέμα του ΚΕΚ. Και στο ΔΣ όταν μιλούσα προσπαθούσες συνεχώς να με διακόψεις. Και δεν σταμάτησα να μιλάω γιατί κατάλαβα που το πας όταν έφερες θέμα στο ΔΣ για να εκλεγούν οι αντιπρόσωποί μας στη διοίκηση του ΚΕΚ με τον τρόπο που γινόταν τα προηγούμενα χρόνια. Τότε αντέδρασα. Κι όταν κατάλαβες ότι θα εκτιθόσουν, απέσυρες το θέμα και αναγκάστηκες να στείλεις ερώτημα στην Αποκεντρωμένη Περιφέρεια.

Τι συνέβη μετά τις εκλογές Σταύρο και άλλαξες στάση; Κάποια στιγμή πρέπει να πεις την αλήθεια. Γιατί παίζεις τον Πόντιο Πιλάτο σαν να μη σε αφορά το θέμα; Ξεχνάς ότι έχεις ευθύνες γιατί εσύ είσαι ο Δήμαρχος του Δήμου που έχει 40% μετοχικό κεφάλαιο στο ΚΕΚ; Γιατί αφήνεις εδώ και 8 μήνες να διοικεί και να διαχειρίζεται δημόσιο χρήμα ένα συμβούλιο που έπρεπε να έχει αντικατασταθεί; Γιατί δεν ζήτησες δημόσια την παραίτησή τους; Τι σε εμπόδισε; Γιατί δεν ζήτησες να περιοριστούν μόνο στη λήψη επειγουσών αποφάσεων λειτουργικού χαρακτήρα; Γιατί δέχτηκες να συνεχίζουν τις απευθείας αναθέσεις και επί δικής σου θητείας; Γιατί δέχτηκες να καλύψουν τα νομικά τους έξοδα για την αναφορά μου στον Εισαγγελέα από το ταμείο του ΚΕΚ; Γιατί δέχτηκες αυτή την προκήρυξη Διευθυντή των 40 μορίων στην προφορική συνέντευξη; Μήπως γιατί και εσύ έχεις συμφωνήσει στο συγκεκριμένο πρόσωπο;

 Με αναγκάζεις για πρώτη φορά σήμερα να βγω και να πω δημόσια αυτό που παραδέχθηκες πριν 15 μέρες στην τηλεφωνική επικοινωνία μας, όταν μου είπες ότι ο νυν Διευθύνων Σύμβουλος μαζί με το Δήμαρχο Δέλτα προωθούν συγκεκριμένο άτομο για διευθύντρια και εσύ δεν έχεις κανένα πρόβλημα για αυτήν. Γνώριζες τα πάντα Σταύρο και σιωπούσες.

Για αυτό λοιπόν δεν βγήκες να πεις μια κουβέντα στον κόσμο για τα 40 μόρια της προκήρυξης; Αυτή είναι η διαφάνεια που είχες στο μυαλό σου; Έτσι προασπίζεις την ισονομία και τις ίσες ευκαιρίες για τους δημότες σου; Συμβιβάστηκες με ότι κατηγορούσες; Αυτές είναι οι καινούργιες σου συμμαχίες; Με αυτές συντάχθηκες; Για αυτό το λόγο με πίεζες να σιωπήσω; Οι δημότες Σταύρο έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν το πλήρες περιεχόμενο αυτής της τηλεφωνικής συνομιλίας μας.

Θέλω να πιστεύω ότι δεν έχεις αντίρρηση να δημοσιοποιηθεί ;

Με κατηγορείς ότι θέλω να επιβάλω ατζέντα. Γιατί καταψήφισα δυο αποφάσεις ΔΣ κάνοντας αυτό που ήταν βασική αρχή της παράταξης μας και αυτό που είχαμε υποσχεθεί στους δημότες μας. Η μία απόφαση για την παροχή δόσης εκατοντάδων χιλιάδων € στο ΚΕΚ Νεφέλη για τους ΡΟΜΑ και η άλλη για μπει το ΚΕΚ Νεφέλη στη διαχείριση του Διαδημοτικού Καταφυγίου Αδέσποτων Ζώων. Τι έκανες Σταύρο για αυτά; Στο πρώτο αποφάσισες να συνεχίζεις την τακτική να στέλνεις κονδύλια εκατοντάδων χιλιάδων € σε ένα ΚΕΚ το οποίο ελέγχεται νομικά. Ενώ μπορούσες να το σταματήσεις και να φέρεις τη διαχείριση των χρημάτων αυτών στο Δήμο, δεν το έκανες. Τη στιγμή που ο Δήμος διαθέτει και Κοινωνική και Οικονομική Υπηρεσία για να τρέξει τέτοια προγράμματα, εσύ, κόντρα σε ότι απαίτησε από εσένα η κοινωνία, συνεχίζεις να αφήνεις το ΚΕΚ να ασκεί κοινωνική πολιτική και να διαχειρίζεται τεράστια κεφάλαια. Και στο δεύτερο, αποφασίζεις και εμπλέκεις το ΚΕΚ στο καταφύγιο των αδέσποτων. Για ποιο λόγο; Γιατί εμπλέκεις το ΚΕΚ σε μια δραστηριότητα που θα επιδοτηθεί αρχικά με 600.000 € ; Για αυτά μας ψήφισε ο κόσμος Σταύρο; Αισθάνομαι ότι μας είπες ψέματα και μας χρησιμοποίησες για να συνεχίσεις μια πολιτική που καταδικάστηκε.

Ποια είναι «η δική μου ατζέντα», που με κατηγορείς ότι προσπαθώ να επιβάλλω; Οι αναφορά μου για το ΚΕΚ, που μέχρι πρόσφατα έλεγες ότι ήταν και δική σου ατζέντα; Η μήπως με κατηγορείς για το θέμα που καταψήφισα στην Οικονομική Επιτροπή; Αυτό που αποφασίζεις να κάνεις δεκτή την προσφορά μιας εταιρείας για μια προμήθεια 1.600.000 €; Με έκπτωση μόνο 22%; Τη στιγμή που οι εκπτώσεις σε δημοτικά έργα και προμήθειες φτάνουν ως 60% ; Γιατί δεν ακύρωσες το διαγωνισμό; Γιατί δεν επέλεξες να πας σε νέο με περισσότερες εταιρείες για να πάρουμε μεγαλύτερη έκπτωση; Με ένα +10% έκπτωση, θα γλυτώναμε άλλα 160.000 €. Αυτά τώρα θα πληρωθούν. Αν πλήρωνες από την τσέπη σου έτσι θα λειτουργούσες; Δεν διαπίστωσα να είσαι τόσο γενναιόδωρος και ανοιχτοχέρης στην προσωπική σου ζωή. Και φταίω εγώ που το καταψήφισα, όταν εσύ δεν λειτουργείς συλλογικά;

Είσαι ο μόνος Δήμαρχος ως τώρα που δεν κάνει Εκτελεστικές Επιτροπές παρόλο που στο ζητούσα διαρκώς. Πως λοιπόν να υπάρχει συντονισμός του έργου και των Αντιδημάρχων όταν εσύ αποφεύγεις να τους καλείς να λειτουργήσουν ως Όργανο και τα αφήνεις όλα να λέγονται στον καφέ και στη ρετσίνα; Ποτέ δεν μας έδωσες ένα Πρόγραμμα για να τρέξουμε ως Αντιδήμαρχοι. Τα άφησες όλα στον αυτόματο πιλότο. Σου έλεγα «πάρε γρήγορες αποφάσεις, εδώ είναι 17 χωριά» και μου απαντούσες «εγώ έτσι λειτουργώ στο σπίτι μου». Πέρασαν 8 μήνες και δεν προκάλεσες μια συζήτηση μέσα στο ΔΣ για σοβαρά θέματα όπως η Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) Δυτικού Τομέα της Περιφέρειας, όπως για το θέμα της βιωσιμότητας της ΔΕΥΑΧ. Δεν κατέβηκες ούτε μια φορά στην Αθήνα να διεκδικήσεις για το Δήμο. Αλλά βγαίνεις και εξαγγέλλεις έργα των προηγουμένων.

Λειτούργησες ερασιτεχνικά στο θέμα της συγκρότησης Οργάνου για την πανδημία αλλά και όταν πήγες στο Συμβούλιο της ΕΥΑΘ πριν 2 μήνες και δεσμεύτηκες για την καταβολή 590.000€ χωρίς απόφαση ΔΣ και απόφαση ΔΕΥΑΧ. Πέρασε ένας χρόνος και ακόμη δεν πήρες ειδικούς συμβούλους στο πλάι σου. Ή μήπως έχεις άλλους που παίζουν τον ρόλο αυτόν;

Με τη στάση σου ακυρώνεις την εμπιστοσύνη του κόσμου. Αυτού που ακόμη περιμένει να περάσεις από τα καφενεία και τους Συλλόγους να του πεις ένα ευχαριστώ που σε εξέλεξε. Του κόσμου που μας στήριξε τόσο. Το να μου λες «τώρα εγώ είμαι δυνατός» και «εγώ σας έβγαλα και όχι εσείς εμένα» είναι αγνωμοσύνη και σε αυτούς, όχι μόνο σε εμένα. Γιατί μην ξεχνάς ότι ο κόσμος σε ψηφίζει τη δεύτερη φορά. Την πρώτη καταψηφίζει τους προηγούμενους.

Εγώ Σταύρο συνεχίζω.

Έχω αντιμετωπίσει και άλλοτε τέτοιες συμπεριφορές και είμαι παρών ενώ οι άλλοι όχι.

Τρεις φορές υποψήφιος και τις τρεις πρώτος.

Ένα όμως με στεναχωρεί. Η ευκαιρία που χάνεται. Τα χρόνια που θα φύγουν τζάμπα για τον τόπο.

Όμως στη ζωή μου δεν θα γίνω ρουφιάνος και ζήτουλας για να στέκομαι δίπλα σε δημάρχους για έμμισθες θέσεις. Ούτε εξτρά μισθούς έχω ανάγκη, ούτε άνεργος είμαι για να σκεφτεί κάποιος ότι θα μου κλείσει το στόμα.

Μπήκα στην πολιτική για να βελτιώσω τη ζωή των συμπολιτών μου και όχι για να βιοποριστώ όπως άλλοι-ες.

Θα συνεχίσω λοιπόν με τις αρχές και τα οράματα που μας εμπιστεύτηκε ο απλός κόσμος.

Προδότης δεν θα γίνω.

Θέλω να μπορώ με ήσυχη συνείδηση να συνεχίσω να λέω στους μαθητές μου αυτό που τους έλεγα πάντα : προχωρήστε στη ζωή σας με καθαρότητα και εντιμότητα.

Με εκτίμηση και σεβασμό στους Δημότες του Δήμου μας .

Και αν χρειαστεί θα επανέλθω.

ΛΟΥΚΑΣ ΕΥΣΤΑΘΙΑΔΗΣ