ΣΙΝΔΟΣ : Τα 60 κοντέινερ για τις δομές προσφύγων και μεταναστών έφτασαν στη Σίνδο – Μεταφέρονται άμεσα στη Σάμο τα 40

Τα πρώτα 60 κοντέινερ που διέθεσε η Αυστρία στην Ελλάδα για τις δομές προσφύγων και μεταναστών έφτασαν στη Σίνδο – Μεταφέρονται άμεσα στη Σάμο τα 40.

Παρελήφθησαν σήμερα στον σιδηροδρομικό σταθμό Σίνδου, παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Γιώργου Κουμουτσάκου, της Πρέσβεως της Αυστρίας στην Αθήνα, κας Hermine Poppeller, και του Γενικού Γραμματέα Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο, κ. Μάνου Λογοθέτη, τα πρώτα 60 από τα 181 ειδικά container διαμονής, υγειονομικής φροντίδας και περιορισμού (καραντίνα) μεταναστών και προσφύγων, που παραχωρούνται στην Ελλάδα από την Αυστριακή Κυβέρνηση.

Η σχετική σύμβαση παραχώρησής τους υπεγράφη σε τηλεδιάσκεψη του Αναπληρωτή Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Γιώργου Κουμουτσάκου, και του Yπουργού Εσωτερικών της Αυστρίας, κ. Karl Nehammer.

Από τη Σίνδο, κατά προτεραιότητα, 40 container θα μεταφερθούν άμεσα στη Σάμο. Δέκα θα καλύψουν τις έκτακτες ανάγκες που προκλήθηκαν από την πυρκαγιά στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στο Βαθύ και τα υπόλοιπα 30, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, θα αξιοποιηθούν στη νέα δομή που ολοκληρώνεται στο νησί. Στις δομές της Λέσβου, της Χίου, της Λέρου και της Κω θα μεταφερθούν από 10 container. Στη Μαλακάσα και στις Σέρρες θα μεταφερθούν από 40, ενώ τα υπόλοιπα θα διατεθούν ανάλογα με τις ανάγκες που θα διαμορφωθούν.

Μετά την παραλαβή, ο κ. Κουμουτσάκος έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Σήμερα έχουμε εφαρμογή της αρχής της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης στην πράξη. Η Ελλάδα παραλαμβάνει τα πρώτα 60 από τα 181 container διαμονής και υγειονομικής επιτήρησης, που χορήγησε η Αυστρία στην Ελλάδα. Σε μία κρίσιμη στιγμή, που αντιμετωπίζουμε δύο ταυτόχρονες προκλήσεις. Τη μεταναστευτική και την κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού. Χρειαζόμαστε, λοιπόν, επειγόντως ενίσχυση της δυναμικότητας για διαμονή και υγειονομική επιτήρηση. Σε αυτήν την επείγουσα ανάγκη ανταποκρίθηκε η φίλη Αυστρία. Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα την κυβέρνηση της Αυστρίας και τον Υπουργό Εσωτερικών για την εξαιρετική συνεργασία. που οδήγησε στο σημερινό αποτέλεσμα. Σήμερα είναι μια καλή μέρα και για το μεταναστευτικό και για τις διμερείς σχέσεις των δύο φίλων λαών, του ελληνικού και του αυστριακού».

Από την πλευρά της η Πρέσβης της Αυστρίας ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η βούληση της Αυστρίας να συνδράμει στις προσπάθειες της Ελλάδας είναι διαρκής και ουσιαστική, καθώς η Ελλάδα δεν υπερασπίζεται μόνο τα σύνορα της, αλλά και τα κοινά ευρωπαϊκά σύνορα.