Καλοχώρι : Αυτοψία στο Καλοχώρι για τα αντιπλημμυρικά έργα

Στο παράκτιο μέτωπο του Καλοχωρίου περιόδευσε ο δήμαρχος Δέλτα Γιάννης Ιωαννίδης και η Αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου συνοδευόμενοι από τον αντιδήμαρχο Τεχνικών υπηρεσιών Γιώργο Γλώσση, την πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Χρύσα Γεωργιάδου, τον γενικό γραμματέα του δήμου Δημήτρη Τερζίδη, τον προϊστάμενο Πολιτικής Προστασίας της ΠΚΜ, Χαράλαμπο Στεργιάδη και κλιμάκιο εργαζομένων των τεχνικών υπηρεσιών της ΠΚΜ και του Δήμου Δέλτα.

Ο κύριος Ιωαννίδης και η κυρία Πατουλίδου διέσχισαν όλο το παράκτιο μέτωπο του Καλοχωριου και πραγματοποιήσαν αυτοψία στα έργα αποκατάστασης του αναχώματος που είχε υποστεί ζημιές από τα πρόσφατα έντονα καιρικά φαινόμενα. Οι ισχυρές βροχοπτώσεις του χειμώνα είχαν σαν αποτέλεσμα να πλημμυρίσει ο δρόμος  που χωρίζει τον Γαλλικό ποταμό από τη θάλασσα του Θερμαϊκού.

«Οι ζημιές που υπέστη το ανάχωμα ήταν ανεπανόρθωτες και παρά τις προσπάθειες των τεχνικών υπηρεσιών του δήμου για αποκατάσταση,  με την κακοκαιρία Γηρυόνης που έπληξε την περιοχή προκλήθηκαν εκ νέου μεγάλες καταστροφές και η περιοχή πλημμύρισε. Ζητήσαμε τη βοήθεια της Περιφέρειας που ανταποκρίθηκε άμεσα και σήμερα είμαστε εδώ να παρακολουθούμε τις εργασίες οριστικής αποκατάστασης του αναχώματος η ολοκλήρωση των οποίων θα σημάνει την ολική αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων στην περιοχή» τόνισε ο δήμαρχος Δέλτα Γιάννης Ιωαννίδης ο οποίος υπογράμμισε ότι το Καλοχώρι δεν πρέπει να ξανακινδυνεύσει από πλημμύρες και  ευχαρίστησε την Αντιπεριφερειάρχη κ Πατουλίδου για την άμεση ανταπόκριση και τον Περιφερειάρχη κ Τζιτζικώστα που έθεσε το έργο σε άμεση προτεραιότητα.

«Θεωρούμε ότι μέχρι τέλους Ιουνίου θα ολοκληρωθούν οι παρεμβάσεις και το Καλοχώρι θα είναι ασφαλές για την αντιμετώπιση μετέπειτα πλημμυρικών φαινομένων» τόνισε ο προϊστάμενος της διεύθυνσης πολιτικής προστασίας της ΠΚΜ Χαράμπος Στεργιάδης ενημερώνοντας τον Δήμαρχο Δέλτα για την πορεία των εργασιών.

Στη συνέχεια περιηγήθηκαν στον δρόμο που συνδέει το Καλοχώρι με τον Αξιό και στις εργασίες διαπλάτυνσης και διαμόρφωσης που ολοκληρώθηκαν με τη συνδρομή των αρμοδίων υπηρεσιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και είχαν σαν αποτέλεσμα να γίνει ένας δρόμος προσβάσιμος και αξιοποιήσιμος για κατοίκους και επισκέπτες. «Είναι ένα σπουδαίο έργο που διευκολύνει την καθημερινότητα των κατοίκων της περιοχής άλλα και των επισκεπτών που θα θελήσουν να ακολουθήσουν την παράκτια διαδρομή και να θαυμάσουν το τοπίο» τόνισε ο δήμαρχος Γιάννης Ιωαννίδης ο οποίος συζήτησε με την κ Πατουλίδου μια σειρά παρεμβάσεων για την ανάδειξη της περιοχής που θα είναι σε πλήρη συμφωνία με τους προβλεπόμενους περιβαλλοντικούς όρους.

Ο δήμαρχος Δέλτα ζήτησε από την Αντιπεριφερειάρχη να γίνει μια μελέτη συνολικής αντιπλημμυρικής θωράκισης  που εδώ και χρόνια είναι απαραίτητη όμως δεν έχει ολοκληρωθεί. «Χρειάζεται   να ολοκληρωθούν οι μελέτες για την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων σε όλη την παράκτια περιοχή και στις όχθες των ποταμών Αξίου και Λουδία που με τα έντονα καιρικά φαινόμενα πλημμυρίζουν και θέτουν σε κίνδυνο εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών ενώ μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές , ζωικό κεφάλαιο, και περιουσίες δημοτών μας» υπογράμμισε ο δήμαρχος