ΔΙΑΒΑΤΑ : «Χτύπησαν» με φόλες ξανά στα Διαβατά

Νέο περιστατικό με δηλητηρίαση αδέσποτων ζώων, το οποίο είχε σαν αποτέλεσμα να πεθάνει ένας ακόμα σκύλος, παρουσιάστηκε στον δήμο Δέλτα, στην περιοχή των Διαβατών.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει μιλώντας στο GRTimes.gr η πρόεδρος της Φιλοζωικής Αριελ- Δήμου Δέλτα, κα. Σοφία Παπαδοπούλου, πρόκειται για τον δεύτερο θάνατο αδέσποτου σκύλου από κατανάλωση φόλας σε διάστημα μόλις λίγων ημερών στην ίδια περιοχή, ενώ ακόμα τέσσερα σκυλιά κινδύνεψαν άμεσα και σώθηκαν χάρη στις πρώτες βοήθειες που τους παρείχαν. Τονίζει δε, πως πρόκειται για το τρίτο συμβάν, ακριβώς στο ίδιο σημείο, καθώς στις αρχές Ιουλίου ένας ακόμη σκύλος αλλά και πτηνά είχαν χάσει τη ζωή τους από φόλα που τοποθέτησε άγνωστος.

«Για όλα τα περιστατικά έχει ενημερωθεί η αστυνομία και έχουμε καταθέσει μηνύσεις, ούτως ώστε να εντοπιστεί ο δράστης ή οι δράστες», αναφέρει η κα. Παπαδοπούλου, η οποία επισημαίνει πως «στα Διαβατά υπάρχουν πάρα πολλοί φιλόζωοι, αλλά δυστυχώς και αυτοί που θέλουν να εξαφανίσουν τα αδέσποτα, παρ’όλο που αυτά δεν ξεπερνούν τα 20 συνολικά, αριθμός πολύ μικρός σε σχέση με άλλες περιοχές μικρότερης, μάλιστα, έκτασης». Σημειώνεται, πως στις εννιά δημοτικές κοινότητες του δήμου Δέλτα, σύμφωνα με την πρόεδρο της Αριελ, εκτιμάται πως τα αδέσποτα είναι περίπου 2.500 ενώ σε 1.000 έχει τοποθετηθεί τσιπάκι, όπως προβλέπεται από τον σχετικό νόμο.

Επιπλέον, με αφορμή τα παραπάνω περιστατικά, τονίζει την ανάγκη για τη σύσταση «Αστυνομίας των Ζώων» στη χώρα μας – αίτημα πολλών φιλοζωικών φορέων – αλλά και την εξίσου μεγάλη ανάγκη το κράτος να νομοθετήσει και να γίνει υποχρεωτική η στείρωση των δεσποζόμενων ζώων. «Τα αδέσποτα προκύπτουν από τους ανθρώπους, δεν έρχονται από τον ουρανό. Αν αυτό γινόταν για διάστημα 5-6 χρόνων, θα είχε εξαλειφθεί το πρόβλημα των αδέσποτων», αναφέρει, συμπληρώνοντας πως σε διάστημα ενός χρόνου, μόνο στον δήμο Δέλτα, γεννήθηκαν πάνω από 400 κουτάβια, αυξάνοντας έτσι τον πληθυσμό, πράγμα που με τις συχνές εγκαταλείψεις διογκώνει το πρόβλημα που υπάρχει και την ανάγκη να βρεθούν ουσιαστικές λύσεις.

Τέλος, η κα. Παπαδοπούλου επισημαίνει πως, ειδικά όσο αυξάνονται τα περιστατικά κακοποίησης ζώων, είναι ιδιαίτερα σημαντικό οι πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να παρατηρούν και να καταγγέλλουν οποιαδήποτε ύποπτη κίνηση αντιληφθούν ή απειλή στην αστυνομία, ούτως ώστε να ακολουθούνται οι νόμιμες διαδικασίες και τα περιστατικά αυτά να πάψουν να υφίστανται. «Όσο υπάρχει ατιμωρησία και αδιαφορία, τόσο το πρόβλημα θα διογκώνεται», υπογραμμίζει.

(σ.σ. φωτογραφία αρχείου)