Δήμος ΔΕΛΤΑ : Ειδικός συμβουλευτικός σταθμό για την Άνοια στον δήμο ΔΕΛΤΑ

Με πρωτοβουλία του δημάρχου Δέλτα Γιάννη Ιωαννίδη δημιουργήθηκε στο Δήμο ειδικός συμβουλευτικός σταθμό για την Άνοια σε συνεργασία με το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων και την Εταιρεία Alzheimer με έδρα τη Χαλάστρα. Ο σκοπός του είναι να βοηθήσει τους δημότες να πληροφορηθούν για τη νόσο και με τη βοήθεια των επιστημόνων να καταφέρουν την έγκαιρη διάγνωση και την αντιμετώπιση της.

Η έναρξη λειτουργίας του ειδικού συμβουλευτικού σταθμού πραγματοποιήθηκε στις 23 Ιανουαρίου του 2020 ωστόσο τον Απρίλιο του 2020, ανεστάλη η λειτουργία του λόγω των περιοριστικών μέτρων για τον COVID – 19 . Ο σταθμός θα επαναλειτουργήσει στις 7 Οκτωβρίου τηρώντας όλα τα πρωτόκολλα και τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, κάθε Τετάρτη και Παρασκευή και ώρες 08.30-14.00 στον χώρο του Κ.Α.Π.Η Χαλάστρας.

Η προσέλευση δημοτών στο Σταθμό γίνεται ελεύθερα αφού έχει προηγηθεί επικοινωνία. Απαραίτητη προϋπόθεση παροχής οποιασδήποτε υπηρεσίας είναι η συναίνεση του ατόμου με την ενυπόγραφη συγκατάθεση σε ειδική φόρμα σύμφωνα με τις αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων. Οι υπηρεσίες του Σταθμού παρέχονται δωρεάν. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν για πληροφορίες – ραντεβού στα τηλέφωνα: 2391041951 / 2391041980

Η αξιολόγηση της νοητικής κατάστασης του προσερχομένου ατόμου γίνεται με τη χρήση των νευροψυχολογικών δοκιμασιών από επαγγελματίες υγείας που στελεχώνουν τη δομή και υπεύθυνες για τη λειτουργία του συμβουλευτικού σταθμού είναι οι εργαζόμενες του ΚΠΟΔΔ: ΤΕ Νοσηλεύτρια Αγγελούδη Μαρία, ΠΕ Κοινωνική Λειτουργός Θεοδοσιάδου Ελένη, ΠΕ Κοινωνική Λειτουργός Καμάρα Δήμητρα.

Στην περίπτωση που υπάρξουν σημαντικά ευρήματα το άτομο παραπέμπεται σε ιατρό ειδικότητας Νευρολόγου ή στον ιατρό του Ιατρείου Μνήμης του Συμβουλευτικού Σταθμού.

Με αφορμή την 21η Σεπτεμβρίου που έχει ορισθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Νόσου Alzheimer (Αλτσχάιμερ), αλλά και την καθιέρωση του Σεπτέμβρη –από το 2012- ως Παγκόσμιο Μήνα της Νόσου Αλτσχάιμερ (World Alzheimer΄s Month) ο Βαγγέλης Χαλβατζής, πρόεδρος του ΚΠΟΔΔ αρμόδιος για τη λειτουργία του σταθμού, τόνισε την ανάγκη στήριξης των ανθρώπων που υποφέρουν από τη νόσο και των οικογενειών τους ακόμη και σε αυτές της δύσκολες στιγμές που ζούμε λόγω COVID. «Η νέα πραγματικότητα μας οδηγεί στην ανάγκη εντατικοποίησης των προσπαθειών για την παροχή βοήθειας στους ανθρώπους με προβλήματα υγείας και ειδικά στους συνανθρώπους μας με προβλήματα μνήμης. Μέσα από την λειτουργία του Ειδικού Συμβουλευτικού σταθμού που αρχίζει εκ νέου τη λειτουργία του στις 7 Οκτωβρίου 2020 ο Δήμος Δέλτα στοχεύει πρωτίστως στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του πληθυσμού για την προαγωγή της δημιουργίας Φιλικών Κοινοτήτων για την Άνοια, δηλαδή κοινοτήτων οι οποίες δίνουν τη δυνατότητα στους ασθενείς με άνοια και τους φροντιστές τους να συμμετέχουν, να εισακούονται και να απολαμβάνουν μια αξιοπρεπή και ανεξάρτητη διαβίωση, χωρίς στίγμα. Ο σκοπός αυτός εξυπηρετείται μέσω της λειτουργίας του Συμβουλευτικού Σταθμού Άνοιας του Δήμου Δέλτα» ανέφερε ο κ Χαλβατζής.