Δ.Δέλτα : ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΤΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΤΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ

Μετεγκατάσταση της ΔΕΘ στη Σίνδο διεκδικεί ο Δήμος Δέλτα – Η Δυτική Φωνή

Έχουν περάσει περίπου 2 χρόνια όπου η διοίκηση βρίσκεται στα χέρια του Γιάννη Ιωαννίδη, επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης της Επανεκκίνησης. Μια παράταξη η οποία δεν ήταν αποτέλεσμα μια προσωπικής προσπάθειας και δραστηριότητας, αλλά μια προσπάθεια συνένωσης τοπικών δυνάμεων. Μάλιστα είχε προχωρήσει τόσο η σύμπραξη αυτή όπου είχαν τεθεί και συγκεκριμένοι στόχοι που θα αποτελούσαν την πυξίδα για τον τρόπο της Διοίκησης . Παραθέτουμε επιγραμματικά τους βασικούς άξονες:

Η διαφάνεια, η ορθολογιστική διαχείριση των οικονομικών του δήμου και η αξιοποίηση του πλούσιου ανθρώπινου δυναμικού που υπάρχουν στην περιοχή μας, προτείνοντας ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης που θα έχει τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

· Ουσιαστικές αρμοδιότητες στα τοπικά συμβούλια

· Επίλυση χρόνιων μεγάλων προβλημάτων (αποχέτευση, ύδρευση, υποδομές, ποιότητα ζωής, παράνομες χωματερές, αδέσποτα)

· Αντιμετώπιση της φτώχειας και των κοινωνικών ανισοτήτων

· Ποιότητα δημόσιων αγαθών (υγεία, εκπαίδευση, κοινωνικός τομέας)

· Αξιοποίηση ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών προγραμμάτων

· Ιεράρχηση προτεραιοτήτων με άμεση συμμετοχή των πολιτών

· Κατάργηση πρακτικών εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης δημόσιων υπηρεσιών που επιβαρύνουν τους πολίτες

· Πολιτικές που θα τονώσουν την ανάπτυξη της περιοχής με οικολογικό πρόσημο

Όλα αυτά προϋποθέτουν την κινητοποίηση της κοινωνίας των πολιτών με σχεδιασμό και ανοικτό δημοκρατικό διάλογο. Αντί αυτού είναι ολοφάνερο και εύκολα μπορεί να διακρίνει κανείς ότι όλα αυτά έχουν απομακρυνθεί από τις πρώτες μέρες των επιλογών της νέας Διοίκησης. Συγκεκριμένα , όλοι οι άνθρωποι  που συνέβαλαν στην προσπάθεια αυτήν, παραγκωνίστηκαν και ποτέ από τότε δεν εισακούστηκαν άλλα ούτε συμμετείχαν στο κοινό όραμα που είχε τεθεί, στην αλλαγή πλεύση της Διοίκησης. Η δημοτική κίνηση της ‘’ επανεκκίνησης’’ αντί να λειτουργήσει ως χώρος παραγωγής πολιτικής , απαξιώθηκε και στην ουσία ξεχάστηκε η ύπαρξή της.

Με την εύκολη και φθηνή δικαιολογία βέβαια πρώτον τον εκλογικό νόμο και κατά δεύτερον την πανδημία ,βλέπουμε έναν τρόπο Διοίκησης που παραπέμπει σε παλαιότερες εποχές παλαιοκομματικών επιλογών , την κυριαρχία των ρουσφετιών , την εξυπηρέτηση πελατειακών σχέσεων και την κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος . Συμμαχίες με αρχηγούς αντίπαλων δημοτικών κινήσεων χωρίς καμία προγραμματική συμφωνία. Η μόνη συμφωνία είναι ο διορισμός σε έμμισθες θέσεις με αντίστοιχα πολιτικά και οικονομικά προνόμια. Και απέναντι μια κοινωνία αμέτοχη που παρακολουθεί τα τεκταινόμενα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης .

Παρ’ όλα αυτά σαν ενεργοί πολίτες δεν μας ενδιαφέρει ούτε κάποια άγονη και αντιδραστική ρήξη αλλά και ούτε και η δημιουργία απλά εντυπώσεων. Μόνη αγωνία μας είναι ο τόπος μας , η βελτίωση του περιβάλλοντος, η ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας και η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών του Δήμου μας. Βλέποντας όλα αυτα εδώ και καιρό υπάρχουν συνομιλίες και ζυμώσεις με ένα πλήθος ενεργών πολιτών που προέρχεται από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους πάνω στις αρχές της διαφάνειας και δημοκρατίας. Χωρίς αποκλεισμούς και αρχηγίσκους διαμορφώνεται ένα πλαίσιο και προτάσεις ιεραρχώντας τις ανάγκες μιας κοινωνίας που αναζητεί μια άλλη ποιότητα. Γι’ αυτούς τους λόγους σας παραθέτουμε τις παρακάτω προτάσεις όπου θεωρούμε αναγκαίες και απαραίτητες για να μπορέσει να ορθοποδήσει ο τόπος μας.

· Διαφάνεια στη διαχείριση των πόρων με παράθεση της οικονομικής κατάστασης του δήμου ανά εξάμηνο στους δημότες. Ετήσιος έλεγχος όλων των φορέων και δημοτικών επιχειρήσεων από ορκωτούς λογιστές και αποστολή των εκθέσεών τους στους δημότες.

· Το ύψος των απευθείας αναθέσεων και δημοσίευση των αναδόχων επιχειρήσεων με τα συνολικά ποσά που έχουν αναληφθεί ανά επιχείρηση.

· Δημοσίευση της κατανομής του προσωπικού και των εξωτερικών συμβούλων ανά φορέα , ειδικότητα και είδος σύμβασης. Καλούμε να προχωρήσει σε άμεση βελτίωση των σχέσεων της με το προσωπικό του Δήμου ,να σταματήσει η αιμορραγία των εθελούσιων μετακινήσεων.

· Την κατάργηση της εκμετάλλευσης των πολιτών με φωτογραφικές διατάξεις για προσλήψεις συγκεκριμένων προσώπων που αποσκοπούν στην δημιουργία στρατού έτοιμο προς εκμετάλλευση από κάθε αντιδήμαρχο ή συνεργαζόμενο με την Διοίκηση.

· Αναπτυξιακό σχέδιο εξειδικευμένο για τις τοπικές μικρές επιχειρήσεις και για τις εννιά Δημοτικές ενότητες ξεχωριστά. Δημιουργία πλατφόρμας για καταγραφη των προβλημάτων των καταστήματων σε σχέση με θέματα που αφορούν τον Δήμο.

· Μελέτη και άμεση υλοποίηση Σχεδίων Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης όλων των Δημοτικών Ενοτήτων του Δήμου μας. Με λίγα λόγια βελτίωση των εισόδων κάθε ενότητας ,δημιουργία χώρων πρασίνου και παιδικών χαρών ,προστασία, ανάδειξη και περιβαλλοντική αναβάθμιση των κέντρων, των πόλων (πεζοδρομήσεις, ασφαλτοστρώσεις) των παραδοσιακών πυρήνων των οικισμών, των χώρων πρασίνου και λοιπών στοιχείων φυσικού, αρχαιολογικού, ιστορικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος των πόλεων, των οικισμών και του εξωαστικού χώρου. Συγκεκριμένα εδώ μπορούμε να

αναφέρουμε ως παράδειγμα την εντατικοποίηση των ενεργειών και άμεση προσπάθεια της εξέλιξης του έργου του παλαιού Δημοτικού Σχολείου Σίνδου όπου από μόνο του θα μπορούσε να μετατραπεί σε αναπτυξιακό πυρήνα για τον Δήμο και την ένταξη σε ένα σχέδιο – πλάνο της ανακαίνισης του ιστορικού Σταθμού της Σίνδου και του Σταθμαρχείου και η ανάδειξή του κτιρίου με την μετατροπή του σε μουσείου αποτελώντας πόλο έλξης για επισκέπτες (πρόταση του Συλλόγου Καταστημάτων Σινδου). Παράλληλα ,άμεση ενημέρωση των πολιτών για το περιβόητο κολυμβητήριο της Ιωνίας. Ήταν σημαία προεκλογική της διοικούσας παράταξης προεκλογικά για πλήρη τακτοποίηση του θέματος, παρά όλα αυτά σιγή ιχθύος επικρατεί εδώ και δύο χρόνια

· Στήριξη του τομέα της υγείας (ανασχεδιασμός υπηρεσιών) σε κάθε Δημοτική Ενότητα καθώς και στήριξη των κέντρων Υγείας του Δήμου μας.

· Άμεσος σχεδιασμός για την δημιουργία των σχολικών μονάδων που είναι αναγκαίες σε κάθε μέρος του Δήμου. Μέσα εδώ συμπεριλαμβάνονται οι βρεφονηπιακοί Σταθμοί ,οι οποίοι έκλεισαν κάποιοι άλλα ποτέ δεν ακούσαμε το σχεδιασμό για το πως θα ξανανοίξουν. Επίσης είναι περιττό να αναφέρουμε ότι στο πολύ κοντινό μέλλον η χωρητικότητα των σχολικών μονάδων σε συνδυασμό με το δημογραφικό θα έχει σαν αποτέλεσμα να μην υπάρχουν θέσεις για τους μαθητές σε όλα τα επίπεδα των σχολικών βαθμίδων ή σε άλλες περιπτώσεις να υπάρχουν κτίρια χωρίς μαθητές.

· Σχεδιασμός χώρων άθλησης και περιπάτου για τους δημότες .

· Άμεση απομάκρυνση παράνομων χωματερών με ολοκληρωμένο σχέδιο ανακύκλωσης για όλα τα υλικά.

· Έργα αντιμετώπισης από πλημμυρικά φαινόμενα με άμεση προτεραιότητα σε οικισμούς (Χαλάστρα, Καλοχώρι)

· Ύδρευση και αποχέτευση των οικισμών Κύμινα, Ν Μάλγαρα και Βραχιάς. Το έργο της ύδρευσης των παραπάνω οικισμών έχει πάρει χαρακτηριστικά μετρό Θεσσαλονίκης .Καλή και θεμιτή η κατάθεση σχεδίων αλλα σύμφωνα με τα ανακοινωθέντα φαίνεται οτι το χάνει το “στοίχημα” που έθεσε ο Δήμαρχος

· Την κατάργηση της αύξησης των τιμολογίων του Νερού . Το νερό είναι δημόσιο αγαθό και δεν μπορεί να είναι αποτέλεσμα κοστολόγησης υπηρεσιών (ΔΕΥΑΔΔ) που είναι πρωταθλητές σε απευθείας αναθέσεις.

Ο κατάλογος είναι ανοικτός στον διάλογο και την παρέμβαση των πολιτών. Ας σταματήσει η εκμετάλλευση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για διαφήμιση ανύπαρκτων παρεμβάσεων. Τα μέσα όμως μπορούν να γίνουν μέσο διαβούλευσης . Η τακτική ωραιοποίησης της εικόνας ζώντας την καθημερινή απουσία πολιτικής δεν αντιστοιχεί στις ανάγκες της κοινωνίας.

Καλούμε Όλους τους Ενεργούς Πολίτες σε έναν ανοικτό και χωρίς αποκλεισμούς διάλογο, να πιέζουν είτε ατομικά είτε μέσα από συλλόγους και φορείς την Διοίκηση για την βελτίωση της ζωής στον τόπου μας.Αξίζουμε μια καλύτερη ζωή στον Δήμο Δέλτα , χρειαζόμαστε εναν Εναλλακτικό τρόπο Διοίκησης.

 ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΔΗΜ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΕΝΟΤΗΤΑ -ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΠΛΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΠΟ ΟΛΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΔΕΛΤΑ ΩΣ «ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΤΑ»