ΣΠΟΡ δελτα : Σκακιστικοί αγώνες στον Εύοσμο …

Στους αγώνες συμμετείχαν 429 μαθητές και μαθήτριες, πραγματοποιώντας σπουδαίες εμφανίσεις στις επιτραπέζιες μάχες που δόθηκαν

Ξεπέρασε κάθε προηγούμενο η επιτυχία των διήμερων σχολικών σκακιστικών αγώνων που διοργάνωσαν το Σάββατο 4 και την Κυριακή 5 Μαρτίου στις εγκαταστάσεις των 5ου-8ου-20ου Δημοτικών Σχολείων Ευόσμου, η Αντιδημαρχία Αθλητισμού του Δήμου Κορδελιού Ευόσμου, ο Σκακιστικός Σύλλογος Δήμου Κορδελιού Ευόσμου, η Σχολική Κοινότητα του 20ου Δημοτικού Σχολείου Ευόσμου και η Ένωση Σκακιστικών Σωματείων Θεσσαλονίκης-Χαλκιδικής (Ε.Σ.Σ.Θ.-Χ.).

Στην κορυφαία και δυναμική – όπως εξελίσσεται τα τελευταία χρόνια- σκακιστική διοργάνωση του 21ου ομαδικού σχολικού πρωταθλήματος σκακιού Θεσσαλονίκης – Χαλκιδικής και του 21ου ατομικού σκακιστικού πρωταθλήματος δυτικής Θεσσαλονίκης, η μεγάλη συμμετοχή σχολικών ομάδων και μαθητών, οι υψηλές ικανότητες των παικτών και οι εντυπωσιακές παρτίδες που χάρισαν ένα μοναδικό θέαμα, καταγράφουν με τα πιο ζωντανά χρώματα την επιτυχία των αγώνων και καταξιώνουν σε υπερτοπικό επίπεδο τη μεγάλη προσπάθεια για την ανάπτυξη του σκακιού στο δεύτερο μεγαλύτερο δήμο της Βόρειας Ελλάδας.

Οι αριθμοί των συμμετοχών μιλούν από μόνοι τους. Κατά την πρώτη ημέρα της διοργάνωσης του ομαδικού σχολικού πρωταθλήματος, 97 ομάδες από ιδιωτικά και δημόσια σχολεία της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής αναμέτρησαν τις δυνάμεις τους στη σκακιέρα και κέρδισαν τις εντυπώσεις, αποδίδοντας σκάκι υψηλού επιπέδου. Τη δεύτερη και τελευταία ημέρα, όπου έλαβε χώρα το 21ο ατομικό σκακιστικό πρωτάθλημα δυτικής Θεσσαλονίκης, η πληθώρα των συμμετοχών από τα σχολεία της δυτικής Θεσσαλονίκης χάρισε στη διοργάνωση μοναδικές στιγμές.

Στους αγώνες συμμετείχαν 429 μαθητές και μαθήτριες, πραγματοποιώντας σπουδαίες εμφανίσεις στις επιτραπέζιες μάχες που δόθηκαν, επιστρατεύοντας όλες τους τις δυνάμεις, την ευφυΐα και τις ικανότητές τους στους κορυφαίους αγώνες του πνεύματος.

Το παρών του στη διοργάνωση έδωσε ο Δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου Κλεάνθης Μανδαλιανός, ο οποίος συνεχάρη τους διοργανωτές, όλους τους συμμετέχοντες και τους διακριθέντες στο ομαδικό και ατομικό πρωτάθλημα. “Η συμμετοχή των παιδιών στους αγώνες ήταν τεράστια και αυτό μας γεμίζει με χαρά και αισιοδοξία, αφού πρόκειται για ένα άθλημα που «ακονίζει» το μυαλό και προάγει το ευ αγωνίζεσθαι, την ευγενή άμιλλα και τη στρατηγική σκέψη” τόνισε ο κ. Μανδαλιανός.

“Είναι πολύ αισιόδοξο το γεγονός ότι οι σκακιστικές μας εκδηλώσεις αγκαλιάζονται θερμά και καταξιώνονται σε υπερτοπικό επίπεδο. Αυτή η ανταπόκριση μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε τις πρωτοβουλίες προκειμένου να συμβάλουμε στην ανάπτυξη του σκακιού και του αθλητισμού γενικότερα” επισήμανε η Αντιδήμαρχος Αθλητισμού & Νέας Γενιάς Μαρία Γαβαλά.

Ξεχωριστή στιγμή της μεγαλύτερης σχολικής γιορτής του Σκακιού, αποτέλεσαν δύο παράλληλες κοινωνικές δράσεις με πολλαπλά μηνύματα για γονείς και μαθητές, οι οποίες φώτισαν τη φετινή διοργάνωση ενισχύοντας τη μεγάλη προσπάθεια για την προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Δίνοντας δυναμικό παρών στη διοργάνωση, η Κοινότητα Ευόσμου σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Κοινωνικής Προστασίας, το Τμήμα Προαγωγής Δημόσιας Υγείας και το Σύλλογο “Όραμα Ελπίδας” πραγματοποίησαν ενημέρωση για τη δωρεά μυελού των οστών, ενώ στο χώρο έγινε εγγραφή δοτών και δειγματοληψία για την Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών.

Τη δράση συντόνισε ο Πρόεδρος της Κοινότητας Ευόσμου Παναγιώτης Φωτιάδης και η Τοπική Σύμβουλος Ευόσμου Μαρία Γκαγκανιάρη.

Παράλληλα κατά τη διάρκεια των διήμερων αγώνων, εκπαιδευτές του KIDS SAVE LIVES πραγματοποίησαν εκπαίδευση καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης, ενημέρωσαν για τη δράση του ανθρωπιστικού οργανισμού και έδωσαν την ευκαιρία σε γονείς και μαθητές να λάβουν ένα σημαντικό μάθημα ζωής και προσφοράς.

Οι συμμετέχοντες στη διαδραστική αυτή παρουσίαση άκουσαν χρήσιμες πληροφορίες για την παροχή πρώτων βοηθειών και βρέθηκαν οι ίδιοι σε θέση διασώστη στο πλαίσιο πρακτικής εξάσκησης.Η δράση κορυφώθηκε με το Διαγωνισμό ΚΑΡΠΑ, που συνιστά ένα πρότυπο βιωματικό πρόγραμμα εκμάθησης και ευαισθητοποίησης για την ανάπτυξη δεξιοτήτων στην Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση.

Νικητής του πρότυπου διαγωνισμού αναδείχθηκε ο Δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου, ο οποίος ενθάρρυνε μικρούς και μεγάλους να μάθουν ΚΑΡΠΑ για να σώσουν οποιονδήποτε κινδυνεύσει δίπλα τους.

Στους σκακιστικούς αγώνες παραβρέθηκαν ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Κώστας Σωτηράκης και η Τοπική Σύμβουλος Ευόσμου Μαρία Μάλλιου.